Het programma van week tot week

We vertrekken naar een locatie diep in de Belgische Ardennen, vlakbij snelweg E 25. Hier maken we gebruik van een ruime woning met een stuk grond van 4,5 hectare. Er is dus volop ruimte voor inspanning. Ook is er een oude groeve met een outdoorcentrum, dat ons begeleidt bij spannende, uitdagende en grensverleggende activiteiten. In de omgeving zijn er voldoende mogelijkheden om meerdaagse bergtochten te ondernemen, wandelroutes te volgen, op een boerderij te werken en bezig te zijn met projecten die van maatschappelijk nut zijn.

Week 1
In week 1 staat het thema ‘communicatie’ centraal. Niemand kent elkaar nog en dus gaan we eerst leren hoe we met elkaar omgaan; wat zijn onze gedragsregels en hoe ga je respectvol om met anderen.
Deze week is één van de opdrachten een eerste brief aan je ouders of opvoeders te schrijven. De begeleiders volgen dit proces intensief zodat de communicatie tussen jullie al in een vroeg stadium op een goede manier tot stand komt.

Reactie van een ouder op de brief: Anouk vertelt

Week 2
Nu iedereen elkaar een beetje heeft leren kennen is het tijd voor het tweede thema: zelfvertrouwen. Alles is deze week gericht op het verbeteren van je zelfbeeld en het vergroten van het zelfvertrouwen.

Week 3
In week drie is het tijd om serieus te gaan samenwerken. Samenwerken is een vaardigheid die je je hele leven kunt gebruiken; in het gezin, op school, in je vriendenkring en op je werk.

Week 4
In week 4 staat het thema ‘verantwoordelijkheid’ centraal. We leren je inzien dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt en helpen je zelf de acties te gaan ondernemen die maken dat je verder kunt  en verder komt met je leven. We gaan oefenen met het nemen van verantwoordelijkheid, maar ook met leiderschap nemen en leiderschap aanvaarden.

Week 5
Week 5 staat in het teken van de individuele doelen waar in de vier voorgaande weken al veel mee geoefend is. Het is de week van terugkijken en oefenen met de dingen die je nog moeilijk vindt. Ook kijken we vast vooruit naar wat er bij terugkomst allemaal moet gebeuren. We kunnen daarvoor alvast samen met jou contact leggen met je school of werkgever.

Week 6
Dit is de afrondingsweek van alles wat er tot dusver is opgestart. Hierna moet je het in principe weer zonder begeleiding doen. De solo-bivak is een mooie oefening in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Tot slot gaan we uiteraard niet uit elkaar zonder een fatsoenlijk afscheid.

Vorige pagina