ART

Agressieregulatietraining (ART)
Een van de doelen van agressieregulatie en een agressietraining is dat de deelnemers leren te voorkomen dat emotionele gedragingen het voortouw nemen op een systematische en procedurele benadering van potentieel gevaarlijke situaties. Eerst denken en dan pas doen. 
 
Agressieregulatie: mentale voorbereiding 
Agressieregulatie voorkomt dat een situatie kan ontaarden in agressief gedrag en geweld. Professioneel omgaan met agressie doe je niet vanzelf. Dat moet je leren. Net zoals een onderwijzer moet leren om te gaan met lastige scholieren en hun ouders. Een medewerker in de gezondheidszorg moet leren een agressieve cliënt weer tot rust te krijgen. Van een beveiligingsmedewerker mag verwacht worden dat hij of zij dronken mensen weert aan de poort, zonder dat het uitloopt op een vechtpartij. Het gaat dan niet om winnen of verliezen. Het gaat om weloverwogen beslissingen nemen en daarna handelen. Op zo’n moment moet de ratio het winnen van de emotie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk heel natuurlijk dat agressie emoties bij een mens oproepen. Het is de kunst om je daar niet door te laten overweldigen. Compass traint via ART verbale en fysieke vaardigheden, die je direct kunt toepassen in de praktijk. Een mens is beter tegen stress bestendig als hij zowel fysiek als mentaal goed is voorbereid. 
 
Agressieregulatie: herkennen en plannen 
Weten wat je moet doen in potentiële agressieve situaties en hoe je dat moet doen, dat is
de basis van agressieregulatie. Globaal komen hierbij aan de orde: het vooraf herkennen van potentieel gevaarlijke situaties, het plannen van handelingen of volgen van procedures die de kans op agressie verkleinen, het herkennen van emoties als ze optreden bij jezelf en andere betrokkenen, het onder controle houden van die emoties, en het gebruik van vooraf geoefende technieken die zo min mogelijk door emoties gestoord worden.
Vorige pagina