Studiedag 6 juni: ADHD, medicatie en verslaving

Donderdag 07 juni 2018
De derde studiedag van het jaar ging over ADHD, medicatie en verslaving. Het eerste gedeelte van de dag werd gepresenteerd door klinisch farmacoloog Glenn Dumont en ging over de medicamenteuze behandeling van ADHD. Er werd uitgebreid gesproken over ADHD medicatie voor volwassenen: lange tijd is het voorschrijven van deze medicatie omstreden geweest door de mogelijk gevaarlijke bijwerkingen. Volgens Glenn Dumont is dat onterecht; mits er vooraf een uitgebreide screening wordt gedaan, onder andere naar de familiegeschiedenis en lichamelijk onderzoek.
Ook de rol van medicatie als de cliënt nog steeds verslaafd is aan andere middelen kwam aan bod. Het gebruik van ADHD medicatie lijkt dan misschien paradoxaal of voorbarig, maar kan juist een stap in de goede richting zijn.

Het tweede deel van de studiedag werd gegeven door teamleider en verpleegkundig specialist van Compass, Nikkie Föllings. Zij ging verder in op het geven van niet-medicamenteuze behandeling voor ADHD. Tijdens dit gedeelte werd besproken wat er allemaal komt kijken bij een behandeling aan iemand met ADHD, hoe om te gaan met co-morbiditeit, hoe een behandeling in te richten. Nikkie Föllings gaf praktische tips om behandeling aan cliënten met ADHD te continueren .
De studiedag was netjes verzorgd en de twee sprekers vulden elkaar goed aan. Het verrukkelijke eten  gemaakt door de dagbesteding (Vuurtoren) van Compass maakte de dag compleet. Dank iedereen!