Jongerenweekend Compass

Maandag 16 november 2015
Na een succesvol jongerenweekend in september vond het tweede weekend plaats op 13, 14 en 15 november 2015 in de omgeving van Boxmeer. In dit weekend doe je  nieuwe ervaringen op in het teken van bewustwording; teruggaan naar je gevoel, betekenisgeving en bezinning zijn thema’s waaraan we werken. Door meditatie, yoga en tai-chi leer je je te ontspannen en ook plezier te hebben. Bovendien is zo’n weekend dé manier om met elkaar in contact te komen, onderling steun te ervaren en het gevoel te hebben er niet alleen voor te staan. Het weekend is geen behandeling op zich maar een aanvulling er op, het kan een grote bijdrage leveren tot je herstel. 

Floor Geurtjens, orthopedagoog en jongerenbegeleider bij Compass, heeft dit weekend georganiseerd met een collega. Zij vertelt het volgende:

De groep bestaat uit clienten die moeite hebben in contact te komen met anderen en uiting te geven aan hun gevoelens en problemen daarmee, daarom staat de eerste dag vooral in het teken van kennismaking. We hebben vegetarisch gekookt met niet-alledaagse ingrediënten zoals pastinaak en zoete aardappel. Hoe maak jij je keuzes tijdens het boodschappen doen, was een gespreksonderwerp dat tijdens het eten aan bod kwam. Om snel een groepsgevoel, veiligheid en vertrouwen te creëren spelen we een kennismakingsspel. De nacht hebben we deze keer niet avontuurlijk doorgebracht in een tentje, maar gewoon op een matje in een kamer. De volgende dag zijn we gestart met ochtendgymnastiek, yoga lessen en de ontspanningsoefeningen die de jongeren zelf kennen. Verdere activiteiten die we gedaan hebben zijn: schilderen, (mandala) kleuren, (stilte)wandelen, muziek en maskertjes maken, spellen spelen en natuurlijk zijn er tussendoor pauzes geweest om te  roken en te chillen. Zoals gebruikelijk sluiten we de dag af met een kort gesprek. De laatste dag zijn we naar een manege geweest om samen met paarden te werken. Paarden reageren namelijk sterk op je gedrag. Ze voelen wat je uitstraalt: je houding, je gedrag en je communicatie. Ze geven direct en eerlijke feedback door je bijvoorbeeld te volgen of juist niet. Aan het paard kun je zien als jij iets in je houding verandert. Daarna hebben we tai-chi oefeningen gedaan. Dit zijn langzame en vloeiende bewegingen die ervoor zorgen dat je lichaam ontspant en herstelt.
Deze dag hebben we afgesloten met lekkere frietjes. Allemaal kijken we terug op een mooi, leerzaam en plezierig weekend. We houden contact …….Wederom een geslaagde ontmoeting !